Stichting Burnout, de diepere en bewezen waarheid omtrent burn-out

Burn-out Symptomen

Burn-out symptomen definitie

Definitie burn-out

Voor wie graag de deur in huis valt noemen we hier de symptomen van burn-out – conform het wetenschappelijke onderzoek van vooral dr. Christine Maslach (1986) dat verder op op deze pagina wordt genoemd:

  • 1) emotionele uitputting
  • 2) distantie tot mensen (en zichzelf; geirriteerd, afstandelijk doen, niet dicht bij mensen)
  • 3) lage dunk van eigen competenties.

Vaak verloopt het ‘afbraak’ of ‘ziekteproces’ na overspannenheid in bovenstaande volgorde:
ad 1) men raakt emotioneel uitgeput…veel je best doen maar er komt niets uit
ad 2) irritatie, elke ander is je teveel
ad 3) lage dunk van eigen competenties komt vaak als laatste.

Deze 3 elementen liggen ten grondslag aan de MBI, ‘Maslach Burnout Inventory’, in het Nederlands geheten: ‘Ubos = Utrechtse Burn-Out Schaal’. Deze test bepaalt of u burn-out bent of niet. Deze test is niet openbaar (copyright rechten), maar als u ons mailt op info@burnout.nl met vermelding van uw regio en telefoonnummer, sturen wij u een testlink waarna u de test kunt maken. Gratis en zonder verplichting – een tractatie van Stichting Burnout.

Om volledig te zijn: het beste beeld (‘wel of niet burn-out, en indien burn-out: hoeveel’) wordt het beste gegeven door de 3 testen die in elke burn-out richtlijn worden genoemd:

  • Ubos (Utrechtse Burn Out schaal, is Nederlandse vertaling van MBI, Maslach Burnout Inventory) – online, op aanvraag
  • 4DKL (4 Dimensionele Klachtenlijst) – 4dkl blanco ter verzending
  • SCL – 90 (Symptoms Checklist 90 items) – online, op aanvraag

(Al deze uitleg, inclusief de namen van de 3 diagnostische tests, vindt u terug in de burn-out richtlijn: pdf: MDRL-richtlijn-Overspanning-Burnout-burn-out)

Omdat laatste zeer uitvoerig is en her verst af staat van burn-out, zouden we zeggen dat 4DKL (die u zelf kunt doen: excel: 4dkl blanco ter verzending) en Ubos tezamen een goed beeld geven.

De WHO, wereldgezondheidsorganisatie, geeft de volgende definitie van burn-out: https://www.who.int/mental_health/evidence/burn-out/en/

Als Stichting Burnout hebben wij anno 2018, na 12 jaar uitsluitende focus op burn-out-theorie, onderzoek en praktijk, genoeg zelf vertrouwen om zelf met een ‘operationele definitie’ van burn out te komen – die bovenstaande ‘3 kenmerken definitie van Maslach’ niet tegenspreekt maar uitbreidt, en chronologisch herkenbaar maakt:

‘Burn out is een toestand van emotionele uitputting, ontstaan door het verwaarlozen van jarenlange chronische stress, verwaarlozing van eigen behoeften en dito signalen, en het niet geleerd hebben van talloze lessen die in de ‘aanpassing’ wel geleerd hadden moeten worden’. (JP Blankert PhD 2018)

Onderstaande cartoonist zit er ook niet ver naast.

Serieuzer: in het voorjaar 2019 kwam de KU Leuven, met prof. dr. Wilmar Schaufeli (voorheen UU; tevens maker van de in 2000 verschenen UBOS, Utrechtse Burn Out Schaal) met een nieuwe burn-out test, de BAT – Burnout Assessment Tool. Deze test staat op onze pagina https://www.burnout.nl/burn-out-symptomen/officiele-burn-out-tests/

Eerder, in 2017, verscheen een artikel over het nieuwe concept van burn-out: https://www.wilmarschaufeli.nl/publications/Schaufeli/478.pdf.

Een korte samenvatting van dit nieuwe concept vindt u op onze blog: https://www.burnout.nl/burn-out-blog/nieuwe-burn-out-test-bat-burnout-assessement-tool-2019-ook-voor-niet-werkgerelateerde-burn-out/ .

3 burn-out testen, en daarvan de meest toegankelijke: 4DKL - 4 Dimensionele Klachtenlijst (kunt u zelf doen!)

De 4DKL kunt u zelf doen: klik hier voor het excel spreadsheet: 4dkl-ter-verzending, vul het in en save het. Blijf altijd in .xls = excel werken, anders werken de macro’s niet. Interpreteer hem zelf: een disstress (tabblad: uitslagen) van 20 of meer en somatisatie van 10 of meer betekent meestal ‘burn-out’. De Ubos kan aanvullende informatie geven (die moet wel afgenomen worden bij een testuitgever – het kan via ons). Dimensies 2 en 3 zijn resp.: depressie en angst. Als u 5 of meer scoort voor depressie is het verstandig ons te mailen en om een BDI (Beck Depression Inventory) te vragen, zodat wij kunnen kijken of u ‘slechts een sombere stemming hebt’ (bijvoorbeeld ten gevolge van ontkenning door werkgever of arts, het uitblijven van hulp etc.) of een ‘echte depressie’ (MDD, Major Depression Disorder). In dat laatste geval kunt beter eerst langs een psychiater, en pas als uw depressie enigszins geweken is: aan burn-out herstel werken. Aan burn-outherstel werken lukt niet tijdens een stevige depressie. Aan de andere kant, lost een depressietherapie wel een depressie op, maar niet een daar onder liggende burn-out – en dus is dan na depressietherapie alsnog een externe burn-out herstelinterventie nodig. Bij een hoge score op angst (meer dan 10) is het goed u af te vragen of deze angst ‘in het algemeen voorkomt (dan checken voor een angststoornis), of dat deze angst puur te wijten is aan juridische en financiële onzekerheid, en/of stress die de werkgever ook tijdens uw ziekteperiode uitoefent.

Voor degenen die moeite hebben met het verschil tussen burn-out en depressie is deze ‘differentiële tabel’ erg nuttig: differential-analysis-burnout-mdd-depression-symptoms-v2

Prima psycho-educatie vindt u in de richtlijn MDRL-burn-out – klik pdf: MDRL-richtlijn-Overspanning-Burnout-burn-out. Deze richtlijn burn-out schrijft overigens naast de 4DKL ook de tests Ubos (Utrechtse Burn Out Schaal, de Nederlandse vertaling van de MBI, Maslach Burnout Inventory) en SCL-90 (Symptoms Check List 90 items) voor. Deze tests zijn alleen verkrijgbaar via onze testuitgever. De wetenschappelijke verantwoording vindt u behalve in de richtlijn uiteraard ook op Google Scholar.

Het komt vaak doordat mensen die uit zichzelf graag willen DIENEN, zich ook door klanten veel laten verleiden tot ‘meer’ DIENEN, terwijl de leiding targets stelt om ‘NOG meer DIENEN’. Deze ‘drievoudige druk om te dienen’, tezamen met het ‘overrulen’ en zich niet bewust zijn van de eigen behoeften en wensen, of OVERRULEN van eigen wensen ten bate van een ‘hoger doel’, zorgt voor het plotseling afknappen (Freudenberger 1974, ‘Staff Burn-out’).

Werkactiviteiten kosten steeds meer moeite, terwijl de output vermindert…en dan plotseling in elkaar zakt. Dan kunt u niet veel meer dan huilen, dan ‘blokkeert’ het lichaam, krijgt u, qua werk, bijna niets meer af….. dat is het karakteristieke moment van ‘burn-out worden’ of ‘besef van burn-out ZIJN’.

Met allerlei somatisaties, pijnen die niet locaal door een huisarts (of vergelijkbaar) kunnen worden verklaard, omdat de oorsprong van de somatisaties zit in ‘neuroinflammation’. Deze neuro-inflammatie is slechts met speciale micro technieken te zien. Meting van de ‘pro-inflammatory cytokines’ IL-1, IL-6 en TNF-alfa is zeer nuttig.

Burn-out kan gemengd zijn met andere ziekten – daarop testen wij altijd – de vervelendste menging is depressie – maar vaak staat burn-out ook op zichzelf en is het ‘loepzuiver’. Daar hebben wij onze tests voor. Voor een volledig overzicht van burnout tests, zie: https://www.burnout.nl/burn-out-symptomen/officiele-burn-out-tests/