Stichting Burnout - op 1 A4 klik pdf
   Contactformulier (klik) - info@burnout.nl
   Home - Startpagina
Kies een onderdeel
Burnout diagnose Burnout diagnose
Burnoutsymptomen
Verschil burnout met...?
Test op burnout
Waardoor burnout?
Hoeveel burnout?
Burnout behandeling - herstel programma's
Wat veranderen?
Therapiesoorten
Wie speelt mee?
Wie betaalt het?
Typische burnoutsituaties
Loopbaanoriëntatie
Cijfers

Juridisch burnout

Wetenschap-onderzoek
Achtergrond & Contact
Burnout preventie
Burnout: omgeving of persoon?
Burnout preventie
Second Opinion bedrijfsarts
Studenten-burnout
HSP-hoogsensitief
Politiek arbeidsgerelateerde zorg
Voorbeeld tests – diagnose – herstelplan
Werkevers-burnout
Fysiologie-fysieke-kant-burnout
Werkgeversservice
Einde tijdelijk contract ziek
Burnout en vaststellingsovereenkomst
Arbeidsongeschiktheidsverzekering: uitkeren bij burnout
nog meer......
Vacatures Stichting Burnout


Tests op burnout en chronische vermoeidheid

Bij klachten over burnout moet de richtlijn burnout (klik pdf) worden gevolgd, met 3 diagnostische tests:
1. MBI = Ubos
2. 4DKL
3. SCL 90

Eerste indicatie 'of burnout': zelf te doen: 4DKL

De 4DKL (4 Dimensionale Klachten Lijst, een van de 3 tests behorende bij de burnout richtlijn; voor wetenschappelijke verantwoordinig zie Google Scholar) is OPENBAAR verkrijgbaar, inclusief de uitslageninterpretatie: ideaal als eerste test om zelf te kijken 'of u burnout bent, en zoja: hoeveel'. Klik hier op de 4DKL in excel (bevat macro's dus laat het altijd in excel). Vul de items in, save, ga naar het tabblad 'uitslagen' en kijk naar je vier scores voor resp. distress, depressie, angst en somatisatie. Bij burnout is de disstress steevast meer dan 20 en somatisatie meer dan 13. Er kan naast burnout soms ook angst meespelen (vanuit een angststoornis, of omdat de werkgever stresst (bv. loon inhoudt) of depressie. Hiervoor testen wij dan separaat. Heeft u volgens de 4DKL waarschijnlijk burnout? Mail ons dan met uw woonplaats en telefoonnummer, en het verzoek ook de andere twee tests van de richtlijn te mogen doen: SCL 90 en Ubos (Utrechtse Burnout Schaal, de Nederlandse vertaling van de MBI, Maslach Burnout Inventory. U krijgt ook een vrijblijvend oriƫnterend gesprek.

Contact: info@burnout of ons emailformulier (klik)

1. MBI, Maslach Burnout Inventory, NL: UBOS, Utrechtse Burnout Schaal (sinds 1986)

Deze is in veel promotieonderzoeken getest. Als u ons mailt, nemen we deze Ubos GRATIS bij u af, liefst tezamen met de SCL-90 die dan tegelijk op klachten ' anders dan burnout' test zodat we zeker weten dat we met een ' zuivere burnout' te maken hebben, en niet een andere aandoening waar wij geen verstand van hebben. Mail info@burnout.nl <info@burnout.nl>

De test is te verkrijgen bij uitgever cpp.com (Consulting Psychologists Press). In Nederland is deze test verkrijgbaar bij Swets & Zeitlinger in Lisse/Harcourt, inmiddels opgegaan in het wereldwijde Pearson. In Nederland is deze test door prof. Schaufeli herdoopt tot 'UBOS', maar in alle andere landen heeft de test de naam van de uitvindster, Maslach, behouden.

In de test worden de 3 dimensies van burnout getest die ook gegeven zijn onder 'Wat is burnout' en de definitie van burnout:

  • emotionele uitputting naar aanleiding van menselijke interactie
  • depersonalisatie/cynisme (anderen als negatief subject of object zien)
  • verminderd vertrouwen in persoonlijke competentie

(alle drie tegelijk).

Dit is alles conform ' main stream wetenschap' en na te vinden op http://scholar.google.com en ook geaccepteerd door wellicht het beste gezondheids ionderzoeksinstituut ter wereld, de National Institute of Health in Maryland, USA. http://www.nih.gov/. Dit instituut heeft een zekere idealistische instelling omdat veel publicaties van hen GRATIS zijn in Google Scholar. Per 9 december 2014 heeft overigens een van de twee topbladen ter wereld (' Nature', naast ' Cell') alle wetenschappelijke artikelen vrijgegeven (' Nature' dus). Als u in scholar.google.com zoekt, zoek dan vooral ook met 'Naure' of 'NIH' in de searchstring.

De Ubos wordt voorgeschreven in de LESA richtlijn voor bedrijfsartsen, de richtlij bij overspannenheid en burnout.

2. SMBQ

SMBQ is naast de UBOS de enige andere wereldwijd gevalideerde burnout test (zie Google Scholar). Stichting Burnout heeft de rechten gekocht om het in alle talen toe te passen, en heeft de scoringssleutel.

De SMBQ heeft als voordelen boven de UBOS:

  • het inventariseert burnout LOS VAN WERK
  • het erkent een 4e dimensie van Burnout, die Maslach niet meenam, zijnde de verminderde cognitieve vermogens (' cognitive impairment' ).

3. De 4DKL, 4 Dimensionale Klachten Lijst van Terluin (1996)

Dit is bedoeld als test voor psychische zaken, te gebruiken door bedrijfsartsen. Prof. Terluin was zo goed om deze test vrij te laten zijn voor de hele wereld.

Hier vindt u de test online, in het Nederlands, waarbij u zelf meteen de score terug krijgt:

4DKL .xls zelf te downloaden en in te vullen - u ktijgt zelf de punten, die u naar ons kunt mailen voor advies (klik)

Een score van 20 of meer op distress en 10 of meer op somatisatie betekent al snel: burnout. Deze test heeft als pluspunt: het meten van een 5e dimensie van burnout, nl. het plotseling optreden van diverse lichamelijke klachten, waarvoor geen locale oorzaak kan worden gevonden. Deze somatisaties zijn typisch voor burnout, cvs (chronisch vermoeidheidssyndromen) en 'neuroinflammation'.

4. Beck depression inventory test

Het verschil tussen burnout en depressie is overduidelijk, zie ook deze publicatie met differentiatietabel (klik, PDF). Langdurige burnout, samen met andere tegenvallende zaken (bijvoorbeeld emotionele verliezen in het priveleven) kunnen leiden tot een depressie boven de burnout. Vraag ons naar de BECK, maar wij zullen, als depressie een grotere rol speelt dan burnout, steevast doorverwijzen naar psychiater met antidepressiva. De depressie is gevaarlijker dan de burnout en moet eerst overwonnen worden.

5. BBTI - Blankert Burnout Trigger Inventory

Daarnaast is de 'BBTI' een KWALITATIEVE burnoutinventarisatie - nl.: welke triggers hebben de burnout veroorzaakt? Zie 'waardoor burnout'. Er worden 40 factoren gegeven om te scoren, deel A. gewoonlijke burnoutstressoren op het werk, deel B gewoonlijke energiebronnen op het werk en C. gewoonlijke energiebronnen thuis.

De test in word (2 pagina's invullen en terugmailen) vindt u HIER - blanco BBTI

Hoe de test toe te passen wordt toegelicht in deze publicatie over de BBTI (Engels, pdf).

Stichting Burnout is idealistisch genoeg om deze test vrij te stellen voor een ieder die het wel - wel graag copyright en heading respecteren. Een voordeel van gebruik van deze test is dat Stichting Burnout over a) nog meer achtergrond informatie beschikt dan blijkt uit het artikel b) Stichting Burnout de bijbehorende database heeft, waardoor vergelijking met database mogelijk is.

De BBTI is vrijwel onmisbaar voor een goede burnout-analyse/probleem-analyse.

De BBTI is echter GEEN 'burnout-test' zoals 4DKL, Ubos of SCL-90: het is een inventarisatie, vooral voor uzelf en de consulent met wie een burnout herstelprogramma opstelt, een zeer goede aanwijzing van 'waar de schoen knelt'.

6. ERI - Energy Reward Inventory Sigrist

Deze test is een goed alternatief voor de BBTI: het inventariseert a) stressoren die energie kosten met daarnaast b) wat men als ' beloning voelt' in ruime zin

7. UCL - Utrechtse Coping Lijst

De UCL inventariseert snel wat uw natuurlijke houdingen zijn bij dreigende burnout.

8. MQ - Maastricht Questionnaire ' vital exhaustion'

Soms leidt chronische stress niet tot burnout, maar een ' adrenal exhaustion' of ' vital exhaustion' die eigenlijk moeilijker te overwinnen is dan burnout. Wij doen sinds kort ook begeleiding van cvs, chronisch vermoeidheis syndroom, en dan is deze test cruciaal bij intake.

9. HSP test 27 items

Uit eigen onderzoek (nog te publiceren) blijkt de helft van onze burnout klanten hoogsensitief te zijn. De 23 items test met ja/nee is niet zo nauwkeurig, dus gebruiken wij liever de Elaine Aron 27 items test met Likert schaal - klik (PDF)

Wij kijken hem gratis voor u na en vertellen u uw percentiel hooggevoeligheid.

Een troost: burnout hij HSP hoeft niet, 50% van de HSP-ers krijgt nooit een burnout in hun leven. Je bent er wel gevoeliger voor. Een LSP (Low Sensitive Person) heeft vrijwel nooit last van burnout.

10. FML - Functionele Mogelijkheden Lijst

Als uw ziekte niet goed in te delen is, gebruiken wij graag de FML, Functionele Mogelijkheden lijst. Zowel ter inventarisatie van wat u wel en niet kunt, als om doelstellingen te zetten voor een therapeutisch traject, als ter voorbereiding op een keuring OF bij een prive ziektekostenverzekeraar de functionele beperkingen aan te tonen, zonder dat er direct een etiket van een bepaalde ziekte op geplakt hoeft te worden. Vraag hem bij ons aan.

Zie ook 'hoeveel burnout'

11. SCL 90 - Symptoms Check List

Dit is een test met 90 vragen, die in brede zin klachten en ziekten inventariseert. De test is onder licentie verkrijgbaar. '90 Symptoms Check List'. De test wordt op het internet wereldwijd toegepast en wordt ook zeer goed gedocumenteerd in Google Scholar (http://scholar.google.com)

Verder: meer dan 40 regulieren loopbaantests

Aansluitend op herstel doen wij indien gewenst ook: loopbaanorientatie, daartoe hebben wij contracten met testuitgevers en ca. 40 loopbaantests in huis, online.

FYSIEKE TESTS

HPA-as meten

Bij chronische stress en burnout is vaak de 'HPA' as verstoord, dat is de gang tussen de hypothalamus en de hypofyse.

Bij korte termijn stress komt gewoonlijk veel cortisol vrij, dat is prettig, maar na een half uur of korter moet deze weer dalen, door een ' negatieve feedbackloop' met glucocorticoiden. Vaak raakt bij langdurige chronische stress (meer dan 3 uur per dag) de HPA as verstoord - deze wordt hyper actief (over-actief) of hypo actief (onder actief). Dat is tegenwoordig prima te meten, wij hebben de achtergrond informatie voor internisten die het willen meten.

Bij een hyperactieve HPA as word je populair gezegd een 'constante stress kip' (m/v) met schade aan cellen en veel ontstekingen.

Bij een hypo actieve HPA as werkt de feedbackloop, het onderdrukken van de cortisol door glucocorticoiden zo goed dat er te weinig cortisol vrij komt, en veel afgebroken met worden, met als gevolg:

  • chronische vermoeidheid
  • een onderdrukt immuunsysteen, te weinig inflammatie en daardoor des te sneller ziekten.

METABOLISCHE TESTS

Bij burnout is een terugval in energieniveau heel duidelijk voelbaar. Voor de stimuli waarbij u overprikkeld werd, hebt u helemaal geen energie meer, en voor andere taken nog maar matige energie.

Eenzelfde 'duikeling' van het metabolische niveau is kenmerkend bij een hele reeks van ziekten, zoals diabetes 2, chronisch vermoeidheidssyndroom, Lyme/borreliosis, burnout en nog veel meer.

Er zijn diverse mechanismen waarlangs dit kan gebeuren. De twee belangrijkste zijn:

1) neuroinflammation, dat bij cfs (chronic fatigue syndrom) altijd optreedt: verhoging van de pro-inflammatory TNF-alfa en Interleukin-6, stoffen die leiden tot Insuline Resistentie - dat betekent: een niet meer zo goed open gaan van insuline receptoren om glucose op te nemen (glucose is naast 'vet' het belangrijkste de belangrijkste brandstof van ons lichaam). Dus: glucose niveau in het bloed stijgt, het insuline niveau ook, maar desonanks laatste openen IR (Insuline Receptoren) niet en verbrandt u niet de calorieen die u hebt ingenomen. Daarom voelt u zich slap.

Zie o.a. ook 'Proinlammatoire stoffen' op

http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=727&cod=17&page=

Insuline Resistentie heeft dus op zich niets te maken met diabetes 2....behalve dan dat bij diabetes 2 vaak IR, Insuline Resistentie voor komt, maar het kan ook bij andere ziektes.

Insuline Resistentie kan gemakkelijk gemeten worden met HOMA-IR:

http://www.genezen-voeding.nl/uncategorized/insuline-resistentie-homa-ir/

De 'omgekeerde test': als u na het drinken van Red Bull wel meteen actiever en alerter wordt, zoals 'men dat normaal verwacht bij Red Bull', heeft u waarschijnlijk geen last van Insuline Resistentie.

2) De schildklier, thyroid gland, die uw metabolisme aanstuurt, gaat een andere T3/T4 verhouding hanteren.

T3 = tri- iodothyronine; T4 = thyroxine. T4 moet in het tijdelijke T3 worden omgezet om het metabolisme hoger te krijgen. Aanvullende literatuur vindt u op deze zoektermen uiteraard op Google Scholar, http://scholar.google.com

T3 en T4 zijn hormonen, en kunnen dus nooit uit 1 bloedmeting worden vastgesteld, omdat hormonen varieren over de tijd. Daarom is op zijn minst een 24 uurs meting nodig.

Bij onderstaand Nederlands instituut kunt u deze meting gewoon laten verrichten:

http://www.europeanlaboratory.nl/documents/Schildklierhormonen%20in%2024%20uurs%20urine%20nl.pdf

 

 

 


Stichting Burnout - De diepere en bewezen waarheid omtrent burnout