Stichting Burnout - op 1 A4 klik pdf
   Contactformulier (klik) - info@burnout.nl
   Home - Startpagina
Kies een onderdeel
Burnout diagnose Burnout diagnose
Burnoutsymptomen
Verschil burnout met...?
Test op burnout
Waardoor burnout?
Hoeveel burnout?
Burnout behandeling - herstel programma's
Wat veranderen?
Therapiesoorten
Wie speelt mee?
Wie betaalt het?
Typische burnoutsituaties
Loopbaanoriëntatie
Cijfers

Juridisch burnout

Wetenschap-onderzoek
Achtergrond & Contact
Burnout preventie
Burnout: omgeving of persoon?
Burnout preventie
Second Opinion bedrijfsarts
Studenten-burnout
HSP-hoogsensitief
Politiek arbeidsgerelateerde zorg
Voorbeeld tests – diagnose – herstelplan
Werkevers-burnout
Fysiologie-fysieke-kant-burnout
Werkgeversservice
Einde tijdelijk contract ziek
Burnout en vaststellingsovereenkomst
Arbeidsongeschiktheidsverzekering: uitkeren bij burnout
nog meer......
Vacatures Stichting Burnout


Burnout symptomen

(Stichting Burnout op 1 A4: klik pdf)

Voor wie graag de deur in huis valt noemen we hier de symptomen van burnout - conform het wetenschappelijke onderzoek van vooral dr. Christine Maslach (1986) dat verder op op deze pagina wordt genoemd:

1) emotionele uitputting
2) distantie tot mensen (en zichzelf; geirriteerd, afstandelijk doen, niet dicht bij mensen)
3) lage dunk van eigen competenties.

Vaak verloopt het 'afbraak' of 'ziekteproces' na overspannenheid in bovenstaande volgorde:
ad 1) men raakt emotioneel uitgeput...veel je best doen maar er komt niets uit
ad 2) irritatie, elke ander is je teveel
ad 3) lage dunk van eigen competenties komt vaak als laatste.

Deze 3 elementen liggen ten grondslag aan de MBI, 'Maslach Burnout Inventory', in het Nederlands geheten: 'Ubos = Utrechtse Burnout Schaal'. Deze test bepaalt of u burnout bent of niet. Deze test is niet openbaar (copyright rechten), maar als u ons mailt op info@burnout.nl met vermelding van uw regio en telefoonnummer, sturen wij u een testlink waarna u de test kunt maken. Gratis en zonder verplichting - een tractatie van Stichting Burnout.

Mail ons ook op info@burnout.nl als u een vrijblijvend ori├źnterend gesprek wilt over uw burnout - graag met vermelding telefoonnummer en woonplaats.

Maak daarnaast ook de gratis 4DKL, en interpreteer hem zelf: dat geeft ook een hele goede aanwijzing 'of burnout, en zoja: hoeveel' - zie voor 4DKL inclusief zelf interpretatie: http://burnout.nl/#4DKL

Prima psycho-educatie vindt u in de richtlijn MDRL-burnout - klik pdf.

Het komt vaak doordat mensen die uit zichzelf graag willen DIENEN, zich ook door klanten veel laten verleiden tot 'meer' DIENEN, terwijl de leiding targets stelt om 'NOG meer DIENEN'. Deze 'drievoudige druk om te dienen', tezamen met het 'overrulen' en zich niet bewust zijn van de eigen behoeften en wensen, of OVERRULEN van eigen wensen ten bate van een 'hoger doel', zorgt voor het plotseling afknappen (Freudenberger 1974, 'Staff Burn-out').

Werkactiviteiten kosten steeds meer moeite, terwijl de output vermindert...en dan plotseling in elkaar zakt. Dan kunt u niet veel meer dan huilen, dan 'blokkeert' het lichaam, krijgt u, qua werk, bijna niets meer af..... dat is het karakteristieke moment van 'burnout worden' of 'besef van burnout ZIJN'.

Met allerlei somatisaties, pijnen die niet locaal door een huisarts (of vergelijkbaar) kunnen worden verklaard, omdat de oorsprong van de somatisaties zit in 'neuroinflammation', wat slechts met speciale micro technieke te zien is - en meting van de 'pro-inflammatory cytokines' IL-1, IL-6 en TNF-alfa.

Burnout kan gemengd zijn met andere ziekten - daarop testen wij altijd - de vervelendste menging is depressie - maar vaak staat burnout ook op zichzelf en is het 'loepzuiver'. Daar hebben wij onze tests voor.

Contact: info@burnout.nl of het emailformulier (klik)

In de medische literatuur en wetenschap is burnout geclassificeerd in de: 'International Classification of Diseases', ICD-10 - 'a state of virtual exhaustion' (category # Z73.0). Nog meer vindt u onder: wetenschappelijke achtergrond hier (klik). In DSM heet burnout: 'aanpassingsstoornis'. Wordt sinds 2012 niet meer vergoed door ziektekostenverzekeraars, wel door werkgevers (is wettelijk zo geregeld; neem contact met ons op). Voor DSM en classificatie burnout zie ook onze pagina burnout-diagnose.

Welker TRIGGERS uw burnout hebben veroorzaakt, kunt u zelf nagaan door de BBTI in te vullen, (klik) download 2 A4 word, vul het in, save het, en kijk zelf wat u ingevuld hebt. Het is voor zelfinzicht.

Vraag om een bedrijfsarts, en naleving van de 'Lesa richtlijn bij burnout en overspannenheid' (klik, pdf). Maak, ter voorbereiding van de ontmoeting met de bedrijfsarts, de 4DKL test die ze heel goed kennen (4 Dimensionale KlachtenLijst, Terluin 1996) - download hem hier in excel (klik), maak hem, save hem, en klik dan op het tabblad 'uitslag' voor uw uitslag. Een distress van minstens 20 punten en somatisatiescore van minsten 10 punten betekent 'burnout'. Neem uw score mee naar de bedrijfsarts.

Burnout ontstaat bij uitstek in een WERKOMGEVING, onder invloed van 'chronische stressoren'. Burnout heeft dus meestal behalve een persoonlijke component (zoals: 'Welke grenzen van mij laat ik overschrijden?' - 'Waar lekt mijn energie?' - 'Hoe gaat ik met energielekken en stressoren om?') ook een sterke organisatie-component. Het werk kan zo ingericht zijn dat burnout wordt BEVORDERD. Nuttig inzicht in deze leveren o.a.

- 6 areas of burnout, 6 gebieden van burnout, PDF artikel van Maslach en Leiter, Stanford - klik hier
- EU guidelines occupational stress, burnout - EU voorlichting voor werknemers (zeer goed, klik pdf)

Nederlandstalige achtergrondinformatie THEORIE EN WETENSCHAP burnout: nuttig voor o.a. artsen (want ook grotendeels geschreven door artsen voor artsen): klik pdf


Goed nieuws: een burnout is herstelbaar! En wij hebben er een prima programma voor: klik SB-2015 aanpak (pdf) Burnoutherstel KAN NIET zonder bespreking van arbeidscontext, of zelfs: het in samenspraak met werkgever aanbrengen van verandering hierin. Een heleboel aanbieders willen de 'popi-weg' begaan, de 'populaire weg': het doodzwijgen van het arbeidsgerelateerde deel, en dit ook niet analyseren - omdat men er geen verstand van heeft, of omdat men de werkgever wil paaien (een opdracht wil ontlokken) door over de arbeidsomstandigheden (psychologische!) te zwijgen. Echter: zonder adressering van de arbeidsomstandigheden, in samenspraak met werkgever, en na grondige analyse zoals met BBTI, GENEEST U NOOIT. Ook niet na 12 maanden ideale vakantie: keer terug in de oude omstandigheden en u bent weer in een week ziek. Dit is voor mensen met weinig feeling voor burnout 'onbegrijpelijk', voor mensen met WEL feeling voor burnout 'vanzelfsprekend'.

Mail ons, op info@burnout.nl, voor een vrijblivend orienterend gesprek! Doe uw scores in de bijlage, en vermeld a.u.b. uw regio en telefoonnummer.

Burnout testen en diagnose

Zie onze aparte pagina over diagnose - klik

15 symptomen van burnout, VERSCHILLEND van depressie

Voor een TOTALE lijst van symptomen van burnout, 15, afgezet tegen 15 symptomen van depressie, die totaal verschillen zie deze TABEL


 


Stichting Burnout - De diepere en bewezen waarheid omtrent burnout