Stichting Burnout, de diepere en bewezen waarheid omtrent burnout

zzp – eigen baas – (zelfstandig) ondernemer

zzp - eigen baas - (zelfstandig) ondernemer

Als u zzp-er bent, of DGA (Directeur-Groot-Aandeelhouder) of (zelfstandig) eigen ondernemer, en u hebt last van burnout verschijnselen, dan zijn er voor u een hoop dingen anders.

Het grootste deel van deze site is geschreven voor zieke werknemers in loondienst waarvan hun burnout niet erkend wordt.

Omdat u geen baas of aandeelhouders boven u hebt, is er een duidelijk aantal voordelen:

  • u beslist als eigen werkgever of u burnout bent of niet
  • u beslist, zowel qua financiering als qua behandelprogramma, zelf welk programma u bij welke coach of psycholoog van ons wilt doorlopen
  • u hebt per definitie een hele grote ‘eigen regelruimte’, dus u kunt – na een analyse van stressoren – de arbeidssituatie naar uw hand zetten, zodat die u uit komt. Dit naast mogelijk ‘ander leren copen’ met bepaalde gebeurtenissen.

Die ‘eigen regelruimte’ kan weer ingeperkt worden door:

  • eisende hoofdklanten, waarbij geldt: als u hun eisen niet nakomt, valt uw bedrijf om
  • algemene continuiteitsverwachting – er blijft contact opgenomen worden met uw bedrijf, en men verwacht enig antwoord
  • soms: krappe financiële situatie, zodat u het gevoel hebt ondanks burnout door te moeten werken. In sommige situaties, bijvoorbeeld als u geld en/of ideeën mist om de bedrijfsvoering te veranderen zodat deze minder zwaar op uw schouders rust, kan het aangaan van een samenwerking (of u laten overnemen) een oplossing zijn.

Het klantenpakket van Stichting Burnout bestaat voor 10% uit zelfstandig ondernemers/zzp-ers, wij hebben dus verstand van de gewoonlijke stressoren en hoe ermee om te gaan. Wij hebben ook een ietwat aangepast burnoutherstelprogramma voor zelfstandig ondernemers.

voorbeeld-burnoutherstelplan-zelfstandig-ondernemer

Ook de BBTI, Blankert Burnout Trigger Inventory, verschilt ietwat voor de zelfstandig ondernemer: BBTI-1-1-ondernemersversie-2016-met-eigen-woorden-en-cijfers (.doc, met eigen cijfers en woorden in te vullen).

De richtlijn burnout blijft hetzelfde, om de ernst en ‘soort’ burnout te bepalen blijft het goed de testsen 4DKL, Ubos, SCL-90 en eventueel UCL (Utrechtse Coping Lijst) te maken. Dit kan allemaal bij Stichting Burnout.

Mail info@burnout.nl, ook voor afspraken, graag met vermelding woonplaats en telefoonnummer.